Escollir l’escola

Escollir escola sempre és un tema. Visquis on visquis, cada país té les seves normes, els seus criteris, els seus processos.

Intentaré que aquest pote em surti el mês objetou possible, tot i que flipo amb algunes coses dels processos d’inscripció…

Visquis a l’hemisferi sud o nord, resulta que Març/Abril és època de triar escola. Almenys a Espanya i Xile, que és el que em toca viure. No m’ha tocat fer la inscripció d’escola a Espanya, pero pel que he llegit els criteris dependen de la comunitat i del tipus d’establiment que estiguis buscant: public, concertat o privat.

En els publics i concertats, és un sistema de punts: tens punts si tens germans a l’escola, si vius aprop, si els pares son ex-alumnes, i altres criteris. Als privats entenc que fan el que volen. Això dels punts i que sigui més o menys un sorteig probablement sembla injust quan vas triar viure a Sants, però el teu cole, o el cole que et mola està a Sarrià (per dir algo) Jo, des de fora, i confiant en el sistema educatiu català, veig el sistema de punts com una forma de priotitzar, a més del germans, aquells que viuen aprop (per allò de fer vida de barri) i els fills d’ex-alumnes (per allò que segur que son fanàtics de l’escola) però sense cap ganes de tocar els nassos…tot i que imagino l’estrés abans que es publiquin les llistes.

I allà, si vols que el teu fill estudii a una escola privada, doncs imagino que quedarà a criteri de l’escola. I aquest criteri si que segurament pot picar a algú perquè…quin és el criteri exactament? No ho sé. Però és en aquest punt on es comença a assemblar als processos xilens. L’educació publica a Xile no és de qualitat, per tant la demanda més gran la tenen les escoles privades. la majoria ofereixen un segon idioma (i s’aprofiten de l’exces de demanda amb els preus que cobren…)

Aqui el curs comença al març, i normalment els nens s’inscriuen l’any que fan els 4 anys i entren a l’escola l’any que fan cinc (per tant, el p4 d’alla aqui es fa tirant cap als 5) Si el teu fill ha de començar l’escola el març de 2014, el març 2013 ja estàs buscant escola. I no serveix de res saber exactament quina escola vols, perque aqui no existeix el sistema de punts. Aqui, hi ha una inmensa varietat de criteris, segons l’escola, el barri, la fama de l’escola, i no sé quantes coses més.

Les families acostumen a presentar els papers (postular que li diuen aqui) a entre 3 i 5 escoles diferents. El procés jo el trobo horroròs. El primer que et diuen es que tenen molt poques places pels que no son germans d’alumnes, i que les solicituds quatripliquen les places. En general, els passos són els següents:

– primer pagues per poder presentar solicitud

– segon presentes una fitxa familiar amb massa detall sobre la familia, la feina de la familia, on viu la familia, les escoles dels pares, etc…. si passes aquest filtre

– tercer el teu fill ha de fer un examen psicològic per veure si es apte per lescola (això m’horrotitza, pero ja he dit que intentaria ser objectiva…aixi que no ho cometnaré gaire)

– després, si has passat els filtres anteriors, tens una entrevista dels pares amb la directora (i, pel que m’han explicat, et fan un tercer grau i has de tenir ben preparades les respostes segons l’escola que hagis triat)

– i llavors surten les llistes amb els acceptats, els que queden en llista d’espera i els “rebutjats” i tens 24hrs per deixat pagada l’escola. Es a dir, la cuota d’incorporació…que és independent de la matricula i la mensualtitat (de què m’estas parlant!!!)

jo no sé si a la resta de països és així. Però la veritat, el tema m’espanta…aqui els nens s’els estressa perquè amb tres anyets (o dos de vegades) responguin a les proves d’accés de forma excelent. Tens punts si el teu fill és extrovertit, perquè si plora a la prova…els pares es desesperen les setmanes que dura el procés, pensant que el seu fill pot tenir un mal dia i en 45 minuts no mostrar el que val…i quedar-se sense escola! Per favor!!! Això no hauria de ser aixi! Hauriem de poder triar quin tipus d’escola volem pels nostres fills, aquella que té uns valors i un programa educatiu més similar al de la nostra familia, no haver de presentar solicitud a 5 escoles de les quals 3 no ens agraden i haver de mentir a les entrevistes!! (jo no ho vaig fer, pero en conec casos i realment…la gent pateix el procés!!)

En fi…es realment un tema que no entenc perquè funciona així…per sort jo vaig passar aquest procés una mica més light. tenia clara l’escola que volia (i encara més sabent que no ferien test psicologic als nens que presentaven solicitud), me la vaig jugar a una carta i, al final va funcionar. Però realment el sistema està mal fet…

Deixo un article que vaig llegir fa unes setmanes que ho resumeix una mica, des del punt de vista local:

http://www.lasegunda.com/Noticias/Nacional/2014/03/919404/cargos-y-sueldos-de-los-padres-informes-medicos-los-requisitos-que-los-colegios-particulares-piden-para-postular-a-un-nino

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s